Ξένες Γλώσσες - Prolingua

prolingua kids learning english

Αμέτρητα στοιχεία έχουν πλέον συλλεχθεί που αποδεικνύουν, ότι είναι πιο δύσκολο να μάθει κανείς μια ξένη γλώσσα ως ενήλικας, παρά ως παιδί, κάτι που οδηγεί τους επιστήμονες στο να καταλήξουν, ότι τελικά υπάρχει μία καθοριστική περίοδος για τη γλωσσική απόκτηση. Ωστόσο, το πόσο διαρκεί αυτή η περίοδος και οι υποκείμενες αιτίες της παραμένουν άγνωστα.

Μια νέα μελέτη που έλαβε χώρα στο MIT έδειξε, ότι τα παιδιά συνεχίζουν να είναι πολύ ικανά στην εκμάθηση της γραμματικής μιας νέας γλώσσας πολύ περισσότερο από όσο πιστεύαμε –μέχρι την ηλικία των 17 ή 18 ετών. Ωστόσο, η μελέτη βρήκε επίσης, ότι είναι σχεδόν αδύνατο για έναν άνθρωπο να αριστεύσει σε μία ξένη γλώσσα (να φτάσει, δηλαδή, να τη μιλά σαν μητρική του), αν δεν ξεκινήσει να τη μαθαίνει από την ηλικία των 10 ετών.

«Αν θέλετε να μάθετε την αγγλική γραμματική σαν τα αγγλικά να είναι η μητρική σας γλώσσα, πρέπει να ξεκινήσετε από τα 10 χρόνια. Δεν βλέπουμε μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ανθρώπους που ξεκινούν να τη μαθαίνουν από την γέννα και σε αυτούς που ξεκινούν στα 10, αλλά βλέπουμε σοβαρή πτώση έπειτα από αυτή την ηλικία», λέει ο Joshua Hartshorne, καθηγητής ψυχολογίας στο Κολλέγιο της Βοστώνης, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη σε συνεργασία με το ΜΙΤ.

Οι άνθρωποι που αρχίζουν να μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα μεταξύ 10 και 18 ετών, θα την μάθουν μεν γρήγορα, αλλά επειδή έχουν μικρότερο περιθώριο μέχρι η μαθησιακή τους ικανότητα να αρχίσει να φθίνει, δεν θα πετύχουν την επίδοση αυτού που μιλά τη γλώσσα ως μητρική του. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν 670.000 άτομα –τα περισσότερα που συγκεντρώθηκαν ποτέ για μία τέτοιου είδους μελέτη.

Πηγή: news.mit.edu

Share